Faceți căutări pe acest blog

marți, 30 august 2011

VyckRo la Hagi-Curda

 Anul acesta am lasat pentru cateva zile FaceBookul si Youtube si am dat curs unei invitat primite pe facebook de la George Simion spre a merge in zona Bugeacul respectiv satul Hagi-Curda, sa asistam la sfintirea primel biseric romanesti construite in aceea zona. ( Vezi LINK AICI)
Pelelinajul a inceput in data de 15 iulie la ora 23.00 in fata Teatrului National de unde trebuia intial sa fim luati de un autocar de 45 de locuri apartinand Departamentului Romanilor de Pretutindeni.
In cele din urma am plecat in jurul orei 1, cu un autocor apartinant "„Platformei Civice Acţiunea 2012", autocarul a fost plin de  tineri apartinand "Actiunea 2012" "Basarabia e Romania" si de la diverse asociati si fundati prietene ale "Actiui 2012" care la randur lor promoveaza ideia latinitati romanilor situati intre  Prut  si Nistru .


Dupa cum s-a mai scris in vama Reni, am fost retinuti cca 6 ore, ( sincer eu nu am conometrat unui colegi spun ca am stat aproape 7 ore). Ceea ce insa nu s-a scris a fost ca toata actiunea de retinere a noastra sub diferite pretexte precum : "pana de curent electric", "verificarii suplimentare", "completarea unor foi" etc. a avut un scop precis, anume sabotatrea deschideri biserici. Prin urmare au fost in total 3 autocare si un microbuz cu ziaristi, care au ajuns la destintie la ore diferite: Autocarul "Actiuni 2012" a ajuns chiar in momentul în care un prim autocar venit din Rep. Moldova parăsea Hagi-Curda ( mai multe info despre acest autocar LINK AICI), iar autocarul nostru a plecat chiar în momentul în care sosea atocarul  Departamentului Romanilor de Pretutindeni, plecat din Bucuresti la scurta vreme în urma noastra. Mai mult microbuz cu jurnalişti români a fost “verificat la sânge”  şi doi jurnalişti de la ”Jurnalul Naţional” şi ”Radio România Actualităţi”, anume Valentin Ţigău şi Simona Lazăr, au fost gasiti ca fiind persoane indezirabile, şi le-a fost aplicată interdicţia de a trece hotarul ucrainean pentru doi ani, aceşti doi fiind urcaţi în maşina serviciilor scerete ucrainene şi conduşi înapoi pana pa primul orasi din Romania. (             vezi LINK AICI si AICI)  Astfel autoritatile ucrainene au resusit să împiedice cca 120 de români să ajungă la un eveniment cultural şi religios, şi evident să sarbatoreasca împreuna sfintirea primei biserică aflată în subordinea Mitropoliei Basarabiei ( care aparţine de Patriarhia Română) din aceasta zona.

Odata ajunsi la fata locului am fost prtmiti cu bratele deschise de romani din zona care ne-au ospatat regeste cu sarmarute in foi de vita, peste, vin si placina.  

Atmosfera a fost usor tensionata datorita prezentei politiei şi jandarmeriei ucrainene, fapt ce nu a fost inteles corect de uni ziaristi prezenti la eveniment. În realitate membri comunitati romanesti au fost informati că în zonă au fost aduse cateva masini cu cazaci, care urmau să provoace scandal, pusi in faţa acestui fapt romani din Hagi-Curda au cerut sptijinul politiei pentru asigurarea bunei desfasurari a evenimentului.


 În mare putem declara că acţiunea a reusit, romani din Romania, Rep.Moldova, Ucraina au ajuns să se intalneasca şi sa sărbatoreasca (din pacate pe rând) sfintirea biserici romanesti din Hagi-Curda. Autoritaţile ucrainene au fost cele care pierdut cel mai mult din toata aceasta poveste, deoarece întraga Romanie a aflat situatia romanilor din Bugeac. Dacă autoritaţile ucrainene ar fi "închis ochi" cum fac de an buni de zile autorităţile romanesti cu unguri care vin in Transilvania să serbeze "ziua maghiarilor de pretudindeni", sfintirea primei biserici romanesti din zonă ar fi trecut neobservata, şi cu siguranta ar fi ajuns material pentru "stirile pe scurt". Dar ... autoritatile ucrainene nu s-au multumit cu putin şi au dorit un subiect de "prima pagina". Toate posturile importante de televiziune, toate ziarele, ca sa nu mai spun de toate blogurile care se respecta au acoperit acest subiect. Romani din ţara şi strainatate s-au revoltat auzind ca intr-o Europa ce se vrea civilizata o tara pe nume Ucraina inca mai aplica vechile metode stalinisto-comuniste de intimidare si amenintare.  

Astazi la o simpla catare pe Google a cuvintelor "hagi curda biserica" gasim peste 270.000 de rezultate, numar ce tinde sa creasca cu fiecare noua indimidare a autoritatilor din "tara de la margine".
 Să nu uitam din toate acestea cei care au câştigat au fost cei care au rabdat si au întors celalant obraz, iar forţa şi nesimtirea au avut de pierdut.

Vezi si alte opini despreacest subiect  
Antena 3
TVR 1 
HotNews.ro 
Departamentului Romanilor de Pretutindeni 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu