Faceți căutări pe acest blog

vineri, 26 august 2011

Despre Hagi-Curda


Toponimie

Numele de Camâşovca (Камышовка / Комишівка ) pe care localitatea il poartă astazi la primit in anul 1947[1] da la autoritatile sovietice. In trecut localitatea a mai purtat si alte nume de exemplu, din Ceaslovul aflat in fosta biserica satului se stie ca primul nume al asezarii ar fi fost Frumusica[2], Mai tarziu sub infuienta tătarilor şi a  turcilor satul sa mai numit si Ghiolbasai ( satul din capul ghiolului) sau Hagicurda.


Cadru Geografic

Satul este situat la o altitudine de 14 metri, în sudul Ukrainei aproape de granita cu Romania, in partea estică a raionului Ismail, la nord de bratul Chilia, pe malul vestic al lacului Chitai ( Kumau in rusa si kumau in ukraineana ) la 45 de verste de Ismail, prin nordul lacului Catlabuh.



Scurt Istoric

Istoric sunt mai multe informati contravictori se pare totusi că satul Hagi-Curda ar fi fost fondat in anul 1814 de 45 de famili de romani basarabeni care s-au ridicat de pe moşiile boierilor şi s-au aşezat aci, pe locul seliştei tătăreşti” [2]. La aceasta data satul cu tot sudul Basarabiei facea parte din Imperiu Tarist, care in urma tratatul ruso-turc din 18/28 mai 1812 ocupase intrgul teritoriu romanesc dintre Nistru si Prut
La începutul secolului al XIX-lea, conform uni recensământului efectuat de către autorităţile ţariste ( la 1817), gasim satul Hagi-Curda ca facand parte din Ocolul Chiliei a Ţinutului Ismail.
Satul cu întregul teritoriul dintre Nistru si Prut revine in componenta Moldovei ca urmare a Tratatului de la Paris din 1856. In urma Tratatului de pace de la Berlin din 1878,iar ca  urmare a dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza de la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească, cele doua state romanesti sunt reunite sub denumirea de  Principatele Unite.
 Din 1866, potrivit Constituţiei promulgate la 1 iulie, Principatele Unite încep să se numească oficial România. Satul nostru care din sud-estul Moldovei nu apuca sa fie parte a Romaniei care isi afirma independenta la 1877  decat o scurta perioada deoarece în urma Tratatului de pace de la Berlin din 1878, România a fost constrânsă să cedeze Rusiei sudul Basarabiei.
In lista localitatilor basarabene publicata in 1913 localitatea Hagi-Curda apare mentionata sub acest nume si facand la acea data parte din judetul Ismail[4]
După Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918, Ţinutului Ismail. Hagi-Curda a făcut parte din componenţa României, în Plasa Fântâna Zânelor a judeţului Ismail, dar sudul Basarabiei din nou nu va face parte din Romania decat o scurta perioada deoarece ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov (1939), la 28 iunie 1940, Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa au fost anexate de URSS. Dupa 1941, aceste teritori intra pentru scurt timp in componenta Romaniei doar pt a fi din nou ocupate de URSS in 1944.
Ca urmare a ocupatiei sovietice sudul moldovei (basarabia) este pe ne drept alipita RSS Ucrainene, iar numele satului este schimbat din Hagi-Curda în Komîşivka . În anul 1954, Regiunea Ismail este desfiinţată, iar localităţile componente sunt incluse în Regiunea Odesa.
In 1991 aceasta regiune a fost preluata de Ukraina independenta încălcându-se prevederile internationale ce precizeazaca ca un stat succesor nu poate sa preia si teritori care au fost incorporate ilegitim de vechiul stat. 




[1] Zamfir Arbore „Dicţionarul geografic al Basarabiei”Fundaţia Culturală Română, Chişinău, 2001, pag. 109
[2] Dinu Postarencu O Istorie a basarabiei in date si documente 1812-1940 Editura Cartier SRL Chisinau 1998 pag 153
[3] Zamfir Arbore „Dicţionarul geografic al Basarabiei”Fundaţia Culturală Română, Chişinău, 2001, pag. 109
[4] Romani cu Biserica Neamului in suflet ! Un articol de Florin Sasarman  scris in data de Feb 21, 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu